Як пройти психіатра для отримання прав водія

Для того щоб отримати водійське посвідчення, вам потрібно не тільки відмінно знати ПДР і вміти керувати автомобілем, а й мати гарне здоров’я і міцну психіку. У дорозі трапляється всяке, і якщо людина за кермом раптово перестане володіти собою, або їй стане погано, постраждає не тільки вона, а й інші люди. Тому майбутнім водіям необхідно обов’язково пройти медогляд і отримати сертифікат від психіатра.

Огляд у таких фахівців, як окуліст, терапевт, хірург тощо, більш звичний, і нікого не дивує і не лякає. Але до прийому психіатра багато хто ставиться з побоюванням. Особливо наслухавшись або начитавшись розповідей про неймовірно заплутані питання, на які просто неможливо відповісти. Але насправді боятися нічого, і пройти психіатра для водійських прав дуже легко, якщо заздалегідь знати, які запитання він ставить, і як на них правильно відповідати.

Запитання психіатра на водійській комісії

Бесіда з психіатром на водійській комісії займає буквально кілька хвилин. За цей час фахівець має оцінити ваш психологічний стан, здатність мислити логічно й адекватно реагувати в будь-якій ситуації.

Для цього існує низка запитань, які він буде вам ставити. Можливо, деякі з них здадуться вам абсолютно безглуздими і дурними. Але не поспішайте заявляти про це психіатру – насправді всі запитання мають свою мету, і є професійним прийомом для виявлення придатності людини до отримання водійських прав.

Що зазвичай запитує психіатр для видачі довідки на права:

Питання загального плану

  • Чи є у вас шкідливі звички (куріння, алкоголізм, наркотики)?
  • Чи не було травм голови?
  • Чи є скарги, чи не зверталися ви до психіатрів раніше?

Логічні запитання

  • У чому відмінність печери від тунелю?
  • Що спільного між парасолькою і пістолетом?
  • У чому різниця між сім’єю та родичами?

Додаткові питання

  • Чи часто ви виходите з себе?
  • Чи сядете ви за кермо, якщо напередодні вживали спиртне?
  • Чи бувають у вас перепади настрою?

Якщо ви правильно відповісте на перші поставлені запитання, додаткових психіатр для довідки на отримання водійських прав може вже не ставити. Тож прислухайтеся до порад фахівців: як поводитися на медичній комісії, щоб пройти огляд швидко, і без проблем отримати водійські права.

Як правильно відповідати на запитання психіатра для довідки на права

Почнемо з того, чого робити в жодному разі не варто:

  • Не нервуйте. Якщо ви будете лякатися і весь час смикатися, то не зможете зосередитися і адекватно відповісти на запитання психіатра. Але й не варто перед медкомісією приймати заспокійливі. Вони можуть викликати загальмованість реакції, а це великий мінус для отримання водійських прав.
  • Не мовчіть. Намагайтеся не замислюватися над запитаннями надто довго, не мовчати і не відводити погляд. А тим більше, не закочуйте очі з виглядом цілковитого здивування.
  • Не зліться. Якщо вам не до душі якесь запитання, або ви просто не знаєте на нього відповіді, не проявляйте агресії і не підвищуйте голос. Спалахи злості неприпустимі для майбутнього водія, і у видачі довідки вам можуть відмовити, і порекомендувати пройти додаткове обстеження.
  • Не смійтеся. Психіатр не має наміру з вами жартувати. Тому не варто хихикати, жартувати або посміхатися, навіть якщо те, про що він вас запитує, вам здається смішним.

Тепер давайте розглянемо, як потрібно поводитися на прийомі у психіатра для гарантованого отримання довідки на права:

  • Якщо на запитання можна відповісти односкладово, то обмежуйтеся короткими “Так” або “Ні”, не пускаючись у розлогі міркування. Коли психіатру знадобиться почути від вас розгорнутий коментар, він про це скаже.
  • Говоріть тільки правду. Не варто “винаходити” відповіді, які, на вашу думку, сподобаються психіатру і допоможуть вам пройти огляд на отримання прав. На те він і фахівець, щоб розпізнавати брехню за інтонаціями і виразом очей.
  • Будьте серйозними і зібраними. Якщо вам щось не зрозуміло, спокійно перепитайте. Відповідаючи на найкаверзніші запитання психіатра на водійській комісії, не “гальмуйте”, а спробуйте увімкнути логіку і поміркувати вголос. Наприклад, якщо ви згадаєте властивості порівнюваних предметів або явищ, вам буде простіше визначити взаємозв’язки або відмінності між ними.

І наостанок відкриємо вам маленький секрет: психіатр на медогляді не стільки слухає ваші відповіді на свої запитання, скільки стежить за вашою реакцією. І тільки переконавшись у вашій серйозності, витримці та вмінню робити логічні висновки, він підтвердить, що вам спокійно можна видати водійські права.